‘Entrant’ / ‘sortint’

Print Friendly, PDF & Email

El participi de present del verb entrar és entrant, i el de sortir és sortint. Tots dos s’empren, generalment en llenguatge periodístic, com a adjectius per a designar, respectivament, la persona que comença a exercir un càrrec o funció i la que ha deixat d’exercir-los recentment.

El Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans inclou l’entrada entrant amb aquest significat, però no ho fa amb sortint:

entrant

1 1 adj. [LC] Que entra. Hi ha una part entrant entre dues de sortints. Les persones entrants d’una casa són les que hi tenen accés. Ésser molt entrant d’una casa. Els alumnes entrants.

1 2 adj. [AD] Que accedeix a un càrrec. L’acadèmic entrant. El president entrant.

Ara bé, en l’article president inclou aquestes definicions:

[AD] president entrant President que entra a ocupar el càrrec que ha deixat vacant el seu predecessor.

[AD] president sortint President que deixa d’ocupar el càrrec.

Les formes entrant i sortint tenen els inconvenients d’ésser expressions poc precises, de caràcter efímer (temporal), que poden ésser adequades per al llenguatge periodístic i altres registres de formalitat mitjana, però que no són adequades per al llenguatge normatiu i els textos de formalitat elevada. L’alternativa és expressar-ho d’una manera més precisa:

~ D’acord amb la llei, el president sortint cessa en el càrrec en el moment en què el president entrant pren possessió del càrrec.

D’acord amb la llei, el president de la legislatura finida cessa en el càrrec en el moment en què el candidat a president de la nova legislatura pren possessió del càrrec.

O, en casos de formalitat mitjana, també es poden emprar altres adjectius, com anterior, precedent, previ, etc., tot i que l’expressió perd així el matís d’immediatesa de l’acció:

El president sortint del Tribunal Constitucional ha declarat que aquest tribunal no pot solucionar tots els conflictes polítics.

L’anterior president del Tribunal Constitucional ha declarat que aquest tribunal no pot solucionar tots els conflictes polítics.

Font: Departament d’Assessorament Lingüístic del Parlament de Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *