Moratòria / Condonació

moratòria o condonació?

Davant la situació d’emergència sanitària global causada per la COVID-19, el Govern de l'Estat ha anunciat diverses mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social d’aquesta malaltia, sobretot en col·lectius especialment vulnerables.

Tenint en compte que sovint els textos d’aquestes característiques resulten densos per al lector no especialitzat i considerant, també, que el debat que generen posa en circulació conceptes relacionats que poden presentar alguns dubtes d’interpretació, dediquem aquest apunt a comentar els termes moratòria i condonació.

La moratòria fa referència al període durant el qual algú té dret legalment a ajornar el compliment d’una obligació. Permet, doncs, deixar per a més endavant el pagament d’un deute o la realització d’uns tràmits, d’acord amb uns nous terminis establerts per la persona o l’entitat envers la qual es té el compromís de fer-ho.

La condonació, en canvi, consisteix en el perdó de la totalitat de l’obligació, o d’una part, perquè la persona o entitat que és creditora d’una altra decideix renunciar al seu dret gratuïtament, alliberant del pagament el deutor. La condonació suposa, doncs, l’extinció de l’obligació.

Com que els dubtes d’interpretació són, sovint, generadors de litigiositat, a l’hora de defensar els drets del consumidor i de fer reclamacions, per exemple, per a la resolució de contractes de compravenda, convindrà tenir present que la mediació i altres ADR són sempre un bon pas previ abans de recórrer als tribunals, evitant, així, el risc de col·lapse de la justícia i els costos que això també suposa per al ciutadà.

Salut i sort!

 

[Font: TERMCAT]