#termedelasetmana: interventor

#termedelasetmana: interventor

Estem immersos en període electoral, i la terminologia relacionada amb les eleccions es fa molt present. Per això, us proposem com a #termedelasetmana un terme que, especialment durant la jornada de diumenge, es farà servir sovint: el terme interventor | interventora.

Fa referència a la persona nomenada per una candidatura per a supervisar la regularitat de la votació i del recompte de vots en una mesa electoral. Durant la jornada electoral, els interventors col·laboren amb els membres de les meses i ajuden al desenvolupament normal de la votació i de l’escrutini.

Des del punt de vista lingüístic, es tracta d’una forma culta, presa del llatí interventor, amb el significat general de ‘persona que intervé’, documentada des de principi del segle XIX, que s’ha especialitzat en diversos àmbits per a designar figures específiques, com en el cas que ens ocupa de la política.

Si us interessa la terminologia relacionada amb els processos electorals, us recomanem especialment la Terminologia electoral bàsica en línia. Hi trobareu 129 termes com el que hem destacat, prou conegut, però també d’altres menys habituals (com ara balotatge, circumscripció plurinominal, fórmula distributiva, prorrateig desviat, etc.), definits i amb els equivalents en castellà, francès i anglès.