Back to top

Apunts

Parlament de Catalunya
19.04.2023

Omplir i emplenar

El Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans defineix el verb omplir de la manera següent:

Més
Manual del llenguatge judicial
14.07.2022

Les ordres

La documentació judicial es caracteritza pel gran nombre d’ordres que conté: un demandat ha de pagar una multa, un condemnat ha d’ingressar a la presó, un agent de policia ha de detenir algú, un funcionari ha d’enviar un ofici, etc.

Més
Parlament de Catalunya
27.04.2022

Licitar i licitació

El Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC) i el Diccionari jurídic (DJ) donen per a licitació i licitar les definicions següents (el DJ inclou, a més, exemples d’ús):

Més
signatura d'un document
06.04.2022

Interposar

Interposar és un verb d’ús habitual en textos jurídics. El diccionari normatiu el defineix de la manera següent “formalitzar (un recurs legal)” i el Diccionari català-valencià-balear “elevar (un recurs legal)”.

Més
Imatge d'en Siset, que presenta el contingut del text 'Saps què?'
16.02.2022

Seu, que parlarem de sobreseure

El verb sobreseure té el significat de ‘deturar la resolució o l’execució d’alguna cosa’ o ‘deixar sense curs ulterior un procediment, una instrucció processal’.

✓El Ple de l’Ajuntament de Salt ha acordat sobreseure l’expedient.

Més
Manual de llenguatge judicial
26.05.2021

Contemplar

El verb contemplar significa ‘mirar atentament alguna cosa', o bé 'donar a algú tots els capricis’, però no pas ‘preveure, tenir en compte, regular, exigir, establir o disposar’. Per tant, contemplar no és cap terme jurídic.

Més
signatura d'un document
29.04.2021

Sobre l'adjectiu rogado: una forma gens neutra ni innocent

En el llenguatge jurídic sovint s’utilitzen expressions d’afalac i de submissió que són fruit d’una llarga tradició. Aquest tipus de fórmules, però, no són pròpies d’una societat moderna i igualitària, ja que donen a entendre que el ciutadà està sotmès a l’Administració.

Més