Back to top

abús sexual - Terminologia del consentiment sexual

Presentació
 • ca  abús sexual, n m
 • es  abuso sexual, n m
 • fr  abus sexuel, n m
 • en  sexual abuse, n

Definició
Delicte sexual comès sense violència o intimidació i sense consentiment, o sense possibilitat de consentir, o amb consentiment prestat sota prevalença de superioritat.

Nota

 • 1. La manca de consentiment pot ser fruit de l'aprofitament d'una situació de superioritat vers la víctima, de la privació de sentit de la víctima, de l'abús del trastorn mental de la víctima, de la utilització de tòxics que anul·lin la voluntat de la víctima o bé perquè la víctima tingui menys de 16 anys.

  2. Segons el Conveni d'Istanbul, el consentiment s'ha de donar voluntàriament com a resultat de la capacitat de decidir de la persona en el context de les circumstàncies que l'envolten. El consentiment es concreta en el consens sobre el moment, el lloc, la durada, el tipus de pràctica, la persona o les persones amb qui es dugui a terme i les precaucions que es prenguin.

  3. El consentiment sexual es pot revocar en qualsevol moment i no es pot pressuposar ni deduir de comportaments previs.

  4. La Llei del Només Sí és Sí elimina la distinció entre abús sexual i agressió sexual. Desapareix el delicte i l'abús quedarà inclòs al delicte d'agressió sexual. El Govern espanyol va presentar un Projecte de llei sobre llibertat sexual, que, entre altres coses, reforma el Codi penal per a canviar la terminologia dels delictes contra la llibertat sexual (anomenat «Ley de Solo Sí es Sí»), en què es dona una definició de «consentiment» i es reuneix la divisió anterior (abús sexual/agressió) en el terme agressió sexual. Aquest projecte va ser aprovat per l'Oficina Ministerial al juny de 2021 i totes les esmenes finals, aprovades o rebutjades, el 18 de maig. Els següents passos van ser l'aprovació pel Congrés (el 25 de maig) i pel Senat (el 19 de juliol) durant els mesos següents. La llei va ser definitivament aprovada al Congrés dels Diputats en data 6 de setembre de 2022.