Back to top

Terminologia del consentiment sexual

Presentació

Terminologia del consentiment sexual - Presentació

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2022

 

En aquest diccionari trobareu els termes relacionats amb el consentiment sexual, un material clau per entendre que només sí és sí i que qualsevol pràctica sexual ha de ser voluntària, segura, desitjada, consensuada i lliure de violències masclistes. La majoria dels termes comptaven ja amb denominacions catalanes establertes, però hi havia força problemes conceptuals, perquè sovint s’usaven de manera ambigua o contradictòria i els textos legislatius de diferents països no solen disposar de definicions corresponents a la terminologia que fan servir. A més a més, molts conceptes relacionats amb els delictes sexuals tenen una gran càrrega cultural i varien molt segons cada país i cada legislació que, al seu torn, sol canviar periòdicament. Per aquest motiu, el TERMCAT ha considerat necessària l’elaboració d’un recull que contingui la terminologia bàsica d’aquest àmbit i que tingui com a objectiu prioritari posar nom i definició als delictes sexuals. En els casos de termes conflictius, un grup d’expertes van consensuar en una sessió de treball les millors definicions.

La terminologia recull gairebé 60 termes. Cada terme inclou les denominacions i la definició en català, els equivalents en castellà i anglès, i, en alguns casos, aclariments conceptuals o notes d’exemple.

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de dues maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari) o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre “ Text de la consulta” , en qualsevol de les llengües del diccionari).

Seguint l’assessorament de les nostres expertes, en l’elaboració d’aquest diccionari hem tingut en compte les recomanacions de l’Informe d'avaluació a Espanya de data de 25 de novembre de 2020 del GREVIO (Grup d’experts en acció contra la violència contra les dones i la violència domèstica), la reforma de la Llei catalana del dret de les dones a erradicar la violència masclista (Llei 17/2020 en què s'incorpora el concepte de consentiment sexual) i el Projecte de Llei Orgànica de Llibertat Sexual, també anomenada Llei del Només Sí és Sí (aprovat en el Congrés dels Diputats el 26 de maig de 2022). Així mateix, un cop aprovada la Llei de la llibertat sexual al Senat, actualment en tràmit, s’aplicaran les esmenes oportunes en alguns dels termes. El projecte Terminologia del consentiment sexual es presenta com un projecte obert i revisable que es pot ampliar amb les propostes de les usuàries i les expertes i que té com a objectiu posar el focus en la cultura del consentiment i alhora posar nom a les agressions contra les dones.

 

Equip de treball
Bibliografia

 

Material complementari:

Infografia: Només sí és sí: els termes del consens i el consentiment sexual

Només sí és sí

 

 Autoria i edició:

TERMCAT

 

Citacó bibliogràfica recomanada:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia del consentiment sexual [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2022. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/302/>

 

Darrera actualització: 24-03-2023