Temps d'eleccions

eleccions

Amb la convocatòria d’eleccions, és convenient repassar la terminologia electoral, sobretot si som electors conscients i amb aspiracions a esdevenir experts en geografia electoral o en sociologia electoral.

L’electorat s’ha de preparar per a aquesta època, perquè sens dubte serà objecte d’enquestes o sondejos d’opinió que miren d’escandallar la intenció de vot dels ciutadans. Perquè tothom acabi de perfilar la seva opinió, la campanya electoral ens brinda l’oportunitat d’assistir a debats electorals i mítings o de llegir programes electorals.

La decisió per a l’elector no és senzilla: cal optar entre una gran diversitat de partits, entre els quals hi ha partits de massa, partits d’arreplega, partits de quadres, coalicions electorals i fins i tot faccions: tot un món complex que només s’arriba a dominar consagrant hores d’estudi a l’estasiologia.

Al capdavall, tot el procés depèn d’aquest acte suprem en què ciutadans i ciutadanes inscrits en el cens electoral i amb voluntat d’esdevenir efectivament votants s’acosten a la mesa electoral per introduir la seva papereta de vot en l’urna. El posterior recompte de vots i l’aplicació de la fórmula electoral estableixen quins candidats obtenen escó i quins queden relegats a la condició d’extraparlamentaris.

Recordeu que trobareu tots aquests termes i d'altres dels àmbits del dret i la política al Cercaterm.