
El llenguatge judicial sovint arrossega maneres d’expressar-se impròpies d’una societat moderna i igualitària. D’una banda, es caracteritza per utilitzar fórmules afalagadores i submises en adreçar-se a determinats càrrecs i, de l’altra, per subratllar posicions de superioritat mitjançant l’ús dels tractaments protocol·laris.
Els tractaments protocol·laris són títols de cortesia que la llei atribueix a una persona, generalment pel càrrec que ocupa o per la categoria que li correspon (Excel·lentíssim Senyor, Il·lustríssima Senyora, etc.), però convé limitar-ne l’ús.
En els documents judicials podem mantenir aquestes formes quan indiquem, fora del cos, a qui els dirigim. Per exemple, al capdavall d’un ofici adreçat al degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona podem escriure:
- EXCEL·LENTÍSSIM SENYOR JORDI COSTA, DEGÀ DE L’IL·LUSTRE COL·LEGI
- DE L’ADVOCACIA DE BARCELONA
En canvi, hem de descartar els tractaments protocol·laris dins del nucli del document; d’aquesta manera aconseguim una redacció més concisa i que no subratlla la distància entre el ciutadà i l’Administració de justícia. Cal no oblidar que justament és l’Administració la que està al servei dels ciutadans, i no pas a l’inrevés.
- ✘Així ho proposo a
Sa Senyoria, Antoni Ferrer. - ✓Així ho proposo al jutge, Antoni Ferrer.
Per tal d’evitar el tractament de Sa Senyoria dins del text, el podem substituir pel càrrec a què fa referència (el jutge, la magistrada, etc.). Pel que fa a les formes genèriques de tractament, la més habitual és senyor/senyora, que cal escriure amb minúscula i sense abreujar si la utilitzem dins del text.
- ✓La senyora Vives reclama 1.000 euros.
En canvi, cal rebutjar en qualsevol context les formes en i na, com també els castellanismes don i donya (podem eliminar-los o bé substituir-los per la forma genèrica senyor/senyora).
- ✘En virtut del que ha disposat
donManuel Ferrando, magistrat jutge d’aquest Jutjat, us cito en qualitat de testimoni. - ✓En virtut del que ha disposat Manuel Ferrando, magistrat jutge d’aquest Jutjat, us cito en qualitat de testimoni.
- ✘Designeu
naMaria Gomis com a pèrita - ✓Designeu la senyora Maria Gomis com a pèrita
Font: Manual del llenguatge judicial
Servei Lingüístic de l’Àmbit Judicial